Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Tja, het kost nogal wat.....

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
new posts

 • Tja, het kost nogal wat.....

  Ik denk dat iedereen het wel kent. Een hobby kost in de meeste gevallen ook wat. Helaas geldt voor het houden van vogels dat niet minder.

  Daar zat ik dan, studerend, lezend en zoekend op internet welke vogel ik zou kiezen. Daarnaast gelijk rond kijkend wat er allemaal bij komt kijken. Laten we eerlijk zijn, kromsnavels hebben wat meer nodig dat zebravinkjes. Daar heb ik er een aantal van gehad, maar goed daarvoor hoefde ik nooit bang te zijn dat mijn kooi gesloopt werd. Of datgene wat ik erin stopte.

  Nadat ik mijn keuze had gemaakt, ben ik gestart met een boodschappenlijstje. Nou toen ik eenmaal klaar was met het lijstje, telde ik alle bedragen bij elkaar op. Geloof mij, ik ben geen big spender en ook geen knieperd, maar ik schrok me kapot toen ik het totaalbedrag onderaan het lijstje zag staan. Zelfs na het schrappen van de "extraatjes" werd mijn humeur er niet beter op en mijn portemonnee zeker niet zwaarder.

  Dus heb ik de keuze gemaakt om zelf de handen uit de mouwen te steken en zelf creatief te worden. Na drie dagen in de schuur staan heb ik toch een resultaat waar ik trots op ben.

  Wat heb ik gedaan?
  De oude kooi van de vinkjes, die even tijdelijk het eerste huisje van Rossi wordt, compleet opgepimpt.
  1. touwnet met wilgentakjes 2. voerbakken geschikt gemaakt voor valken 3. Schors op de gaten van de kooi aangebracht (tweezijdig) 4. Schommel van flexibele zitstokken 5. takken van schillend formaat en vorm als zitstok.

  Daarbij is er ruimte om zijn vleugels te strekken, te klimmen en te spelen.

  Daar bleef het echter niet bij.....
  Ik heb daarnaast een speelplaats gemaakt. De kooi is te klein voor Rossi om de hele dag in te zitten. Op dit moment ben ik veel thuis en mag hij dus vaak uit de kooi. Daar komt de speelplaats dus om de hoek kijken.

  Deze is gemaakt van een houten plank met takken (vruchtenhout) en schors. Dit is verfraaid met sisaltouw en een oude hamster voerbak (dient als voerbak of badje).

  Tegen deze tijd had ik pas echt de smaak te pakken.....
  De eerste speelplaats was erg mooi, maar klein en niet echt spectaculair (ik ben niet veeleisend of perfectionistisch hoor.....). Dus heb ik nog een blok hout opgescharreld. Daar heb ik nog een blok om vast geschroefd met takken en schors. Deze versie was een keer zo groot en is voornamelijk opgebouwd om op te spelen.

  Ik heb een schommel gemaakt van houten stokjes, sisaltouw en moertjes. Klimplekken met sisaltouw gemaakt. Gedraaide vruchtenhouten takken bovenop de speelplaats bevestigt welke los zitten. Dit stimuleert de valk om de balanceren net als een boom of struik echt zou doen. Verstop plekjes en een denneappel om stiekeme lekkernijen te verstoppen.

  Bij het maken van alle onderdelen heb ik rekening gehouden met de veiligheid van de valk. Daarbij moet ik zeggen dat dit de eerste keer is dat ik dit doe. De eerste keer dat Rossi erop gaat spelen mag hij ook zeker niet alleen zijn.
  Als leuke extra kan ik met de touwbruggetjes alle elementen met elkaar verbinden. De buitenkant van de kooi is meegenomen bij het inrichten.

  Ik heb geen schadelijke of gevaarlijke materialen gebruikt. Alleen hout, sisaltouw, schors, vruchtenhouten takken, natuurlijke materialen en/of materiaal wat niet afgeeft of waar de valk in kan stikken.
  De schroeven die ik gebruikt heb om takken en schors te bevestigen zitten diep weggestopt in het hout. Daarnaast zijn kleine openingen zo goed mogelijk voorkomen of weggewerkt (om ophangen te voorkomen).

  Al met al denk ik dat ik bijna een honderd euro heb kunnen bezuinigen, daarnaast was het erg leuk om te doen.
  Bijgevoegde Bestanden
  Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht!

  1x Valkparkiet Lutino "Rossi"

 • #2
  Leuk gedaan, en zelf doen geeft veel voldoening......
  groeten Ton
  mijn Youtube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCLy..._as=subscriber

  Opmerking


  • #3
   Echt wel, ik haal een hoop spullen voor een prikkie uit de kringloop. Zoals dennenappels, kurk manden etc. Naast ongeverfd karton, wc rollen en sisal touw. Phoe ik kan de hele woonkamer zo langzamerhand volgooien met speeltoestellen.

   rustig Marileen.....rustig.....hou je gemak.
   Trouwens ik heb ook nog van een oude druiventak een handtas gemaakt. Deze hangt voor het raam aan een kleine ketting en is makkelijk te verplaatsen. Kan nog verfraaid worden met speeltjes.
   Last edited by .:Marileen:.; 12-06-2017, 22:53.
   Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht!

   1x Valkparkiet Lutino "Rossi"

   Opmerking


   • #4
    Leuk om te lezen en te zien wat je allemaal hebt gedaan om je vogel het naar de zin te maken.
    Je mag er trots op zijn.

    Je kunt inderdaad veel geld besparen als je zelf aan de slag gaat. Een beetje handig zijn en doorzetten en dan lukt er veel.
    Wij maken hier ook alles zelf. Gelukkig is mijn man erg handig.

    Succes en veel plezier met alles.
    groetjes
    Heidi

    Neem eens een kijkje op mijn site.
    http://www.mijnvogels.simpsite.nl/

    Opmerking


    • #5
     Amigo de los Psittacidos

     Look deep into nature and you will understand everything better

     Opmerking

     Working...
     X