VogelCafé Forum  

Ga Terug   VogelCafé Forum > Ziekten > Overige ziekten
Registreer FAQ Ledenlijst Foto album Markeer forums als gelezen

Antwoord
 
Onderwerpopties Weergavemodus
Oud 15-08-06, 20:58   #1
Harrie van der Linden
Senior lid
 
Geregistreerd op: 08-08-06
Berichten: 228
Chlamydia-infectie

Papegaaienziekte of chlamydiose zoals de ziekte tegenwoordig algemeen genoemd wordt, is een veel voorkomende ziekte bij vogels die ook de mens kan aantasten. De ziekte wordt veroorzaakt door Chlamydia psittaci, een smetstof die - vanuit de systematiek gezien - tussen de virussen en bacteriën staat.
De besmetting met chlamydia geschiedt in eerste instantie direct via de ademhaling door inhalatie van rondzwevende besmette stofdeeltjes of via het voeren van de jongen en van de broedparen onderling. Indirect via voer- en drinkbak, transportkisten, tentoonstellingskooien of door uitwendige parasieten.
Papegaaienziekte kan zich zeer verschillend manifesteren. Men onderscheidt een acuut en een chronisch ziektebeeld. De acute vorm van papegaaienziekte uit zich in verkoudheidachtige verschijnselen: suffen, rillen, moeilijk ademhalen, neus- en ooguitvloeiingen, uitputting en sterfte.
Bij chronische infecties zien we slechts algemene vage ziekteverschijnselen, slechte veerconditie, dikwijls treedt gewichtsverlies op.
Papegaaiachtigen kunnen drager zijn van de smetstof zonder zelf ziekteverschijnselen te vertonen. Ook kunnen deze ogenschijnlijk volkomen gezonde dieren de smetstof met de ontlasting uitscheiden en een voortdurende besmettingsbron zijn voor mens en vogel.
Indien papegaaienziekte als zodanig wordt erkend is de ziekte met de daarvoor geschikte medicijnen werkzaam te bestrijden. Grotere parkiet- en papegaaiachtigen waaronder aratinga’s worden gedurende 45 dagen behandeld met een met chloortetracycline (CTC) of doxycycline (DC) geïmpregneerd zaadmengsel dat gewoonlijk bestaat uit 85% gepelde milletzaad, 10% gepelde en gebroken haver en 5% gepelde zonnebloempitten. Zeer ernstig aangetaste vogels krijgen een tetracycline injectie in de borstspier.
Tijdens de zaadkuur dient men bijzondere aandacht te schenken aan de verzorging, omdat de vogels dan extra bevattelijk zijn voor infecties met bacteriën en schimmels. Het verdient aanbeveling tijdens de behandelingsperiode dagelijks een multivitamine- en aminozuurpreparaat aan het drinkwater toe te voegen teneinde de negatieve bijwerkingen van de
tetracycline af te zwakken en de natuurlijke weerstand van de vogels te ondersteunen. Tijdens de behandeling geen grit of kalk verstrekken.
Het regelmatig reinigen en desinfecteren van het vogelverblijf met een quarternair ammoniumproduct, als Halaquat Forte (Veip), draagt bij de smetstof uit te schakelen en herbesmetting te voorkomen.
Harrie
Harrie van der Linden is niet online   Met citaat antwoorden

Oud 15-08-06, 21:06   #2
rob 2
Senior lid
 
rob 2's Avatar
 
Geregistreerd op: 17-05-06
Locatie: Oude Ijsselstreek
Berichten: 567
opsomming allerlei ziekten?

Beste Harry op dit forum komen een hoop beginnende leden terecht is het niet een beetje schrikken als ze allemaal berichten lezen van ziekten.Dacht eigenlijk dat het de bedoeling was om ervaring uit te wisselen en er geen enceclopedie van te maken over ziekten enz.Ik kan uit de tekst ook niet opmaken dat het je zelf is overkomen en je deze ervaring wilt delen groeten Rob.

Laatst aangepast door rob 2 : 15-08-06 om 21:09.
rob 2 is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 15-08-06, 21:19   #3
Harrie van der Linden
Senior lid
 
Geregistreerd op: 08-08-06
Berichten: 228
Hallo Rob,
Een aantal jaren geleden heb ik inderdaad de papegaaienziekte in mijn parkietenbestand gehad. Via de geimprigneerde zaadmethode ben ik er weer vanaf gekomen.
Het is zeker niet mijn bedoeling de beginnende vogelliefhebber aan het schrikken te brengen.
Groet
Harrie
Harrie van der Linden is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 15-08-06, 21:41   #4
rob 2
Senior lid
 
rob 2's Avatar
 
Geregistreerd op: 17-05-06
Locatie: Oude Ijsselstreek
Berichten: 567
Post

Harry ben je er nog achter gekomen hoe de besmetting bij jouw is ontstaan,bv nieuwe vogel aangekocht.Zou daar echt benieuwd naar zijn of is dat niet te achterhalen vr.gr. Rob.
rob 2 is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 16-08-06, 17:07   #5
Harrie van der Linden
Senior lid
 
Geregistreerd op: 08-08-06
Berichten: 228
Rob,
Ik had een paar koppels turquoisineparkieten gekocht bij iemand die ik kende. Gewoontegetrouw zette ik de vogels apart en dat was mijn geluk want de schade bleef zodoende beperkt. Na een paar weken gingen de vogels de één na de ander een beetje dik zitten. Ik kon er zelf niet achterkomen wat er aan scheelde en zo ben ik ermee naar een gespecialiseerde vogeldierenarts gegaan. Een dag of wat later kreeg ik bericht dat de turquoisine parkieten een chlamidia-infectie hadden. Met geimprigmeerd zaad , zoals hiervoor beschreven, kreeg ik ze er weer bovenop. Voor alle zekerheid heb ik nog een aantal vogels die in de nabijheid van de turquoisine's zaten ook nog laten onderzoeken, maar gelukkig bleken die allemaal negatief.
De man waarvan ik de vogels had, heb ik natuurlijk direct ingelicht. Bij hem bleken vele vogels besmet te zijn en hij had ook enkele sterfgevallen, ofschoon dit laatste toch nog wel meeviel. Hij heeft zijn hele bestand moeten kuren.
Harrie
Harrie van der Linden is niet online   Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerpopties
Weergavemodus

Berichting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:20.Forum software: vBulletin Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd, VogelCafe.nl