VogelCafé Forum  

Ga Terug   VogelCafé Forum > Ziekten > Overige ziekten
Registreer FAQ Ledenlijst Foto album Markeer forums als gelezen

Antwoord
 
Onderwerpopties Weergavemodus
Oud 23-08-07, 09:35   #21
Henk3
Stamgast
 
Henk3's Avatar
 
Geregistreerd op: 16-05-06
Locatie: Zuid-west Drenthe
Berichten: 9.826
Post vapona box

Henk Dijkkamp
Citaat:
de vaponabox was ook nooit bedoeld om de gehele dag los te laten staan volgens mij ik heb hem altijd naar tevredenheid gebruikt maar nooit langer als 3a4 uur per dag.
Beste Henk ik wil je geen vliegen afvangen hoor maar als die vapona box 3 à 4 uur per dag open staat, hoelang zou dan die lucht nog in het hok hangen?

In mijn vorige stukje had ik het over de hele dag, ik heb het een poosje geprobeerd maar ik geloof ook niet de hele dag (is al weer een tijdje geleden). Desondanks als ik er hoofdpijn van krijg en de vogels moeten er langer in verblijven en ook nog eens elke dag een tijdje, nee ik heb dat boxje dichtgedaan en nooit weer gebruikt. Kan niet gezond zijn! Het is niet mijn bedoeling om hier een discussie over op gang te brengen maar dat mag wat mij betreft natuurlijk wel. U ziet maar. Dit is mijn mening.
__________________

Vriendelijke groeten,
Henk3.

Mijn website.

www.splendidparkietenenfotografie.tk
Henk3 is nu online   Met citaat antwoorden

Oud 23-08-07, 11:24   #22
dijkkamp
Senior lid
 
dijkkamp's Avatar
 
Geregistreerd op: 24-05-06
Locatie: vaassen
Berichten: 243
Citaat:
Het is niet mijn bedoeling om hier een discussie over op gang te brengen maar dat mag wat mij betreft natuurlijk wel. U ziet maar. Dit is mijn mening.

een goede dicussie op normaal nivaeu is nooit verkeerd.
maar voor de vaponabox zijn inmiddels betere alternativen dus over de vaponabox hoefen we het naar mijn idee dan ook niet meer te hebben maar indien er mensen zijn die hem nog gebruiken en willen weten hoe kan er nog altijd advies gegeven worden.
__________________
Henk Dijkkamp
dijkkamp is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 23-08-07, 11:52   #23
Bullfinch
Senior lid
 
Geregistreerd op: 25-05-07
Berichten: 410
De mottencassette met dichloorvos die nu in de handel zijn, zijn bedoeld voor ruimtes van 1m3. Mijn vogelverblijf is vele malen groter en tevens wordt de cassette steeds maar tijdelijk gebruikt zodat er een zeer lage concentratie dichloorvos vrijkomt die m.i. niet schadelijk is voor de vogels.
Natuurlijk hebben de vorige twee scribenten ook gelijk die stellen dat het zeer giftig spul is. Ik begreep ook dat dichloorvos na eind 2008 in geen enkel product meer mag zitten dat in de schappen ligt. Zie onderstaand citaat van Wikipedia.

"Dichloorvos is in de Europese Unie niet meer toegelaten als werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen[1]. Het verbod gaat in op 6 december 2007; bestaande voorraden mogen tot 6 december 2008 gebruikt worden. De motivatie voor de niet-toelating van dichloorvos was, dat "het niet aangetoond [is] dat de geschatte blootstelling van toedieners, werknemers en omstanders aanvaardbaar is". De stof is zeer vergiftig bij inademing en kan bij contact op de huid deze overgevoelig maken. De stof wordt ook beschouwd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens".

Dit gelezen hebbende lijkt het me inderaad beter naar alternatieven uit te zien.
Bullfinch is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 23-08-07, 21:10   #24
Hessel Nijholt
Junior lid
 
Hessel Nijholt's Avatar
 
Geregistreerd op: 17-05-06
Locatie: Oosterwolde (Fr)
Berichten: 11
bloedluis en luchtpijpmijt

Beste mensen, allemaal hartelijk dank voor Uw reacties op mijn vraag over bloedluis en luchtpijpmijt (Vapona). Het afgelopen jaar zijn er heel veel middeltjes de revue gepasseerd, van poedervorm tot vloeibaar. Ook de Dutchy's kwamen voorbij. Ook ben ik berichten tegen gekomen waarin verteld werd hoe slecht dichloorvos is, maar niet hoe men het zelf doet. Ik heb zelf gezocht in de ons omliggende landen , doch zonder resultaat. Ik ben dan ook overgestapt op het welbekende druppeltje in de nek. Dit produkt werkt echter alleen op de vogel , en niet in het vogelverblijf, hiervoor is dus weer een ander produkt noodzakelijk. Met Vapona sloeg men 2 vliegen in 1 klap(Het gehele onderkomen en de dieren bloedluisvrij en geen luchtpijpmijt) Dat wordt dus spuiten of Dutchy's. In het geval van de Dutchy's heb je dus al bloedluis in je onderkomen en is het kwaad al geschied. Hoelang zou het duren voordat je kunt zeggen , ik heb alles luisvrij? Met Vapona had ik nooit geen last, mijn vogels niet en persoonlijk ook nooit iets gemerkt van hoofdpijn of iets dergelijks. Ik werk dan ook in mijn vogelverblijf met 2 ventilatoren.( 1 voor inlaat van verse lucht, en 1 voor de afvoer) dus altijd is er luchtcirculatie ,ook nu ik de vapona niet meer gebruik. Verder gebruik ik geen Dutchy's doch U2 , dit bevalt goed. Beste mensen allen hartelijk dank , Met vriendelijke groet Hessel Nijholt .
Hessel Nijholt is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 23-08-07, 22:46   #25
petra
Senior lid
 
petra's Avatar
 
Geregistreerd op: 08-06-06
Berichten: 748
De Bloedluis.

Hallo Allemaal,
graag wil ik even reageren over de bloedluis.
was vandaag in de winkel waar ik altijd kom, en kwam in gesprek over de bloedluis.
nu is het zo dat ze zelf een middel hebben ontwikkeld en dat ze het hebben
uitgetest, en dat het zeer goed moet zijn.
er zit zelfs nog geen etiket op de fles.
moet niets onder doen voor de U5 dus ben benieuwd hoe het er verder mee gaat.
laat het jullie wel horen.
groetjes petra.
petra is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 23-08-07, 23:50   #26
dijkkamp
Senior lid
 
dijkkamp's Avatar
 
Geregistreerd op: 24-05-06
Locatie: vaassen
Berichten: 243
Citaat:
In het geval van de Dutchy's heb je dus al bloedluis in je onderkomen en is het kwaad al geschied

nou ja het kwaad al geschied dat ligt er aan wanneer je het ontdek.
indien je gebruik wilt maken van dutchy's zul je goed en regelmatig controlle moeten toepassen en bij de eerste vondst meteen dutchy's inschakelen het heeft bij mij na volle tevredenheid gewerkt.
maar het klopt de inzet van dutchy's heeft alleen zin indien je ze hebt en niet prefentief.

maar gelukkig lijden er meer wegen naar rome
__________________
Henk Dijkkamp
dijkkamp is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 24-08-07, 05:51   #27
jan de nijs
Senior lid
 
Geregistreerd op: 03-07-07
Berichten: 315
Als je nu zie ,wat er allemaal al uit de handel is genomen, qua bestrijdingsmiddelen, is het toch een wonder dat er vroeger ook mensen waren die 90 jaar werden of ouder en tegenwoordig ,zie je (te vaak ) dat mensen die net in de vut of 65 zijn geworden binnen een jaar de eeuwige rust hebben gevonden. Ok het is een goede zaak dat wanneer ze met zekerheid producten uit de handel nemen welke zeer schadelijk zijn,maar overdrijf men niet een beetje vaak,zodat er weer een nieuw middel gepromoot kan worden,de industrie moet ook blijven draaien.
Nog vreemder is dat wat in Nederland streng verboden is, in buurlanden vrij verkrijgbaar is en dan heb ik het niets eens over onze vogelproducten,maar met name ons voedsel. Ze hebben het toch over 1 Europa !!!!!!
Door de EU is elk land verplicht om voedingsproducten af te nemen van andere lidstaten en dus krijgen we het alsnog gewoon binnen.
Een mooi staaltje kan ik vertellen uit mijn fruittelers tijd. Belgie moest zoveel ton peren leveren aan Nederland namens het EU verdrag.
Maar de oogst was tegen gevallen aldaar dor nachtvorst, wat deden de Belgische fruithandelaars die kochten bij ons alle peren op, wij moesten ze sorteren in Belgische kratten en kistkaarten, werden op gehaald door Belgische vrachtwagen, die ging via Roosendaal de grens over en kwam zonder thuis te zijn geweest via Breda ons land weer binnen om de peren te leveren.
Wie hou wie nou voor de gek ?????
Over de vapona strip, ik heb die in de jaren 70tig ook gebruikt bij mij goulds, wanneer er 1 zat te niesen werd deze in een aparte lege broedkooi gezet,zonder water of zaad, vapona strip een stukje open en dan een stuk plastic aan de voorzijde dit 20 minuten laten zitten dan vogel in andere lege kooi zetten ,dan zat hij helemaal te niesen (begrijpelijk de mijt is aan het doodgaan en wil dit niet komt dus in aktie) en de volgende dag was de vogel weer pico bello en ik kan nou niet zeggen dat deze vogels minder lang leefde.
Ik heb nooit preventief een cassette altijd open gehad in mijn vogelkooi,enkel bij zieke vogels zoals aangegeven,dat vond ik te veel stinken, vogels wennen er wel aan , net als de mensen die in de botlek wonen, die ruiken de oliedampen ook bijna niet meer,maar dat wil niet zeggen dat het er niet meer is !
Hier op Curacao zijn de regeltjes gelukkig op vele gebied veel minder dan in Nederland,maar ook hier hebben ze trespestitos uit de handel genomen,betekend 3 stappen, dit is zeer zwaar vergif wat vooral gebruikt wordt tegen ongedierte zoals ratten en wanneer je ziet dat een rat dit eet dan zie je hem na een paar stappen eeb rare sprong maken en valt mors dood neer, Via Dominicaanse Republiek komt het nog wel als smokkel binnen,maar ook voor de mens levens gevaarlijk,ik heb het ook 1 keer gekocht ,maar deed wel handschoenen aan,want als je 1 korreltje onder je nagels krijg en later komt dit per ongeluk in je mond , dan kunnen ze zeggen "" Hier ruste die hem graag luste"

Laatst aangepast door jan de nijs : 24-08-07 om 05:54. Reden: tekst fout
jan de nijs is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 24-08-07, 08:36   #28
Serinus
Stamgast
 
Serinus's Avatar
 
Geregistreerd op: 15-05-06
Berichten: 1.635
Hallo,

Petra;
Citaat:
nu is het zo dat ze zelf een middel hebben ontwikkeld en dat ze het hebben uitgetest, en dat het zeer goed moet zijn
met álle respect; denk aub niet dat de industrie bezig is om de bloedluis bij de hobbydierenhouder uit te kunnen roeien.
Er gaat véél, véél(!) meer geld om in de bio-industrie waar bloedluizen natuurlijk óók aanwezig zijn en voor problemen zorgen.
Ik denk wel te kunnen zeggen dat de diverse fabrikanten, blij zouden zijn hét middel tegen bloedluis gevonden te hebben.
Dus áls er een goed middel tegen bloedluis gevonden wordt zal het, denk ik, éérder uit die hoek komen dan uit de hoek van een "dierenwinkel" die zélf een middel gemaakt heeft.
Alleen al om een nieuw bestrijdingsmiddel op de markt te mógen brengen, kost zóveel tijd, geld en "know-how" dat je als zelfstandige hieraan niet eens wílt beginnen.
Vraag het de mensen van "Fossil Shield" maar eens, terwijl die toch een respectabele firma, bekend in de bio-industrie, achter zich hebben staan......

Ik ben dus behoorlijk sceptisch als er weer eens "hét middel" wordt gepresenteerd.....
Vraag eens na wat de werkzame stof is in dit middel wat die dierenwinkel zelf maakt.
In het kort zal het er wel op neer komen dat "ze" nog ergens een partijtje Carbaryl, of vergelijkbare stof hebben staan.
Vervolgens wordt dit "onder de toonbank" verkocht; et voillá

Groeten, Serinus.
Serinus is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 24-08-07, 10:05   #29
Hans de Vries
Stamgast
 
Hans de Vries's Avatar
 
Geregistreerd op: 16-05-06
Berichten: 2.613
Bloedluis....

Bloedluis in je hok, en vooral de bestrijding daarvan blijkt nog steeds een hot item te zijn. Mijn vader had vroeger kanaries en die hadden er al last van en als je vandaag de dag bijvoorbeeld alleen al de discussie op dit forum volgt, merk je dat er in feite maar weinig veranderd is. Er zijn alleen maar meer bestrijdingsmiddelen bij gekomen. Vogelliefhebbers die zeggen geen bloedluis te hebben zullen moeilijk te vinden zijn. Dus zij die graag over dit onderwerp willen praten kunnen nog jaren vooruit.
Een gegeven dat de luizen de ene vogelsoort boven de andere prefereren is inmiddels wel bekend. Kwekers van Japanse meeuwen en zebravinken hebben relatief gezien minder last van het ongedierte dan bijvoorbeeld zij die kanaries kweken. In de tijd dat ik Gouldamadines kweekte heb ik wel eens nesten aangetroffen die bij wijze van spreken een eigen leven gingen leiden....
De enige remedie was dan ook de jongen eruit halen - indien er nog leven in zat tenminste - en het nest verbranden.
In de loop der jaren heb ook ik verschillende chemische middelen geprobeerd en tot de conclusie gekomen dat de meeste hiervan slecht voor mens en dier is en bovendien niet helpt voor de bestrijding van de bloedluis.
Van Dutchy's heb ik goeie dingen gehoord en ocepoe schijnt ook te werken. De Dutchy's gebruik je als je ze hebt, de laatste dien je te gebruiken voordat je ze hebt.... Ik maak heb mijn broedkooien zo 'naadloos' mogelijk gemaakt en gebruik zoveel mogelijk kartonnen nestkastjes. Na eenmalig gebruik weggooien, dus. De kooien reinig ik met een sopje met iets chloor erin en uit te spuiten met een zogenaamde 'stoomeend'. Een apparaatje dat water omzet in stoom en dat met behoorlijke kracht uitstoot. Mocht er ergens ongedierte zitten dan gaat dat zeker kapot. Met deze manier denk ik de zaak goed onder controle te hebben. Maar toch..... deze zomer trof ik in de buitenvolière een nestje van de de barmsijzen aan waar wat bloedluis in zat.
Jongen over gelegd in een nieuw nestje en het oude opgebrand. De jongen zijn prima opgegroeid. Ze houden ons bezig, die bloedluizen! Maar, als het enigzins kan géén chemische bestrijdingsmiddelen in mijn vogelhok...
Hans de Vries is niet online   Met citaat antwoorden
Oud 24-08-07, 15:49   #30
Bullfinch
Senior lid
 
Geregistreerd op: 25-05-07
Berichten: 410
Beste Lester,

Wat je schrijft klinkt goed maar graag zou ik horen hoe jullie het dan doen. Wat doen jullie om bloedluis/luchtpijpmijt te bestrijden? Je kweekt ook goudvinken lees ik. Zelf kweek ik deze ook maar ik weiger om rode kleurstof toe te dienen. Gevolg: prachtige vogels (mooier dan de nepgekleurde) maar op de tentoonstelling niet rood genoeg wat altijd een enkele punt kost. Selecteren op rood en teunisbloem en spirulina voeren helpt wel iets maar niet voldoende. Ik hoop op een leerzaam antwoord.

Gr. Wim
Bullfinch is niet online   Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerpopties
Weergavemodus

Berichting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op berichten
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw berichten bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:00.Forum software: vBulletin Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd, VogelCafe.nl