PDA

Bekijk de volledige versie : Welke ringen voor Euro. sijs en kleine distelvink?


Jsonck
18-04-12, 13:11
Ik zie verschillende lijsten en verschillende maten.
Wat moet het nu zijn???

stijnDC
18-04-12, 15:32
In België zijn dit de maten:

Carduelis carduelis
putter/klein
2,5

Carduelis spinus
sijs
2,4

lubbert1717
18-04-12, 15:34
voor de kleine distelvink (kleine putter) is het zowiezo 2,5 mm.
voor de sijs is het volgens mij ook 2,5 mm maar dat weet ik niet zeker

RobK
18-04-12, 16:04
Ringmaat 2,4 of 2,5 mm voor de sijs is afhankelijk in welk land je woont..........

Groet,

Rob.

populier
18-04-12, 17:44
In Nederland:

Carduelis carduelis
putter/klein
2,5

Carduelis spinus
sijs
2,5

stijnDC
18-04-12, 18:01
Raar eigenlijk dat de pootjes van de sijs in Nederland dikker zijn dan de Belgische :-)

Lucky
18-04-12, 20:34
Heb vroeger sijzen zelfs al eens met 2,3 geringd. Kleiner mag altijd mits op bestelformulier aangegeven. Zelf deze waren ruim voldoende groot. Alleen bij poot problemen kan het sneller tot afknellen komen. Officieel is in NL 2,5 voor geschreven. Maar is 0,1 mm wel zo een groot verschil met de 2,4 in Belgie? :confused: Maar wet is wet.:cool:

bas097
18-04-12, 20:51
in NL:

100% zeker allebei 2,5 mm

stijnDC
18-04-12, 21:19
Is het eigenlijk verboden om vogels die met 2,9 geringd moeten worden met 3,0 te ringen als je ringen bijvoorbeeld op zijn?

bas097
18-04-12, 21:28
Ja heb laatst van iemand gehoort (weet niet of het waar is) maar als je een te grote of kleine ring omdoet kost je dat maarliefst 1200,-!!!!! ja 1200,-

KARDINAALPRACHT
18-04-12, 21:56
Een grotere ring mag als je kan aantonen dat de opgegeven maat te klein is.
Maar dan moet je natuurlijk niet van een 2,9 naar een 3,5 gaan.
Als je moet ringen met 2,9 maar je ringt met 3,0 omdat deze beter om de poot passen zal dat geen probleem op leveren.

@bas097

Ik zal toch maar eens navraag doen hoe het met die boete precies zat want het lijkt me sterk dat hij die heeft gehad doordat hij 0,1 groter heeft geringd.

Mvg
Erik

winterkoning
19-04-12, 08:07
Een grotere ring mag als je kan aantonen dat de opgegeven maat te klein is.
Maar dan moet je natuurlijk niet van een 2,9 naar een 3,5 gaan.
Als je moet ringen met 2,9 maar je ringt met 3,0 omdat deze beter om de poot passen zal dat geen probleem op leveren.

@bas097

Ik zal toch maar eens navraag doen hoe het met die boete precies zat want het lijkt me sterk dat hij die heeft gehad doordat hij 0,1 groter heeft geringd.

Mvg
Erik

dit soort "adviezen" schieten we ( beginner als gevorderde en zowel kweker als niet kweker) niks mee op.

gewoon op de juiste manier bestellen die ringen bij bond/speciaalclub en vervolgens op de juiste manier ringen. niks aan de hand.( geen boetes etc. het kan zo simpel zijn soms).

door het foutief handelen en vooral ook denken gaat onze hobby langzaam maar zeker kapot. ( heb ik het over de wettelijk met een adviesmaat ring verplichte vogelsoorten).
men blijft de hand maar voeren waarmee de hobby in zijn algemeenheid zeer hard met een stok op aan het slaan is ( en tegenwoordig/laatste tijd word er iets harder geslagen dan vroeger).

te groot ringen is niet goed ( het klinkt raar maar een vogel zonder ring maar met vergunning is dan nog beter)want bv. te laat erbij zijn met ringen is niet de schuld van de ringmaat zoals deze is vastgesteld.
te klein ringen is niet goed maar kan wel ( als men dan wel de ringen daarvoor ook heeft aangevraagd, maar dat doe je niet snel als "beginner" i.v.m. "eigen glazen" ingooien ).

als zelfs al een vogel geringd word met een ring die de juiste maat is voor die soort maar op "papier" aangevraagd voor een andere soort kan het al een probleem opleveren bij controle.( voor zowel kweker als bezitter op moment van controle).
dus laat staan als men een te grote ring omlegd.( en ja 0.1 is ook al een te groot verschil).

geloof me maar dat de ring adviesmaten zoals ze nu zijn en voor de gangbare soorten uit ervaringen vanuit het verleden tot stand zijn gekomen dus zelf experimenteren met ringmaten is totaal overbodig.


als men dan "advies" geeft over ringmaten dan zou men ook het volledig moeten uitleggen hoe te handelen als je persé groter wilt ringen ( dus hoe kan je de ringuitgevers overtuigen waarom je groter moet gaan ringen, uit welzijnsredenen van/voor de vogel).

of als men te laat is met ringen : wat je moet doen ( welke stappen je moet volgen) maar ook hier weer; het is een uitwijkoptie die men kan gebruiken in "noodgevallen" niet als een "gewoonste zaak van de wereld" verhaal.

gewoon de juiste ringen bestellen ( de juiste ringmaten zijn altijd te verkrijgen bij bond of speciaalclub) dan naar de vogels kijken ( in het nest) en op de juiste dag ringen,, die indianen verhalen van ringen standaard op dag 5 moet men is gaan loslaten, gewoon kijken naar de vogels en met een beetje inzicht weet men wanneer men moet ringen, of dit dan dag 3 of 6 is doet helemaal niet terzake. de ene ringer is ook de andere niet hé. ( en dat heeft dus wederom niks met de advies ringmaat te maken maar dus met "kunde"). meer is het eigenlijk niet, zo simpel kan het zijn.

als men een barmsijsring aanvraagd op speciaal ringenformulier bij bond/speciaalclub en je geeft aan dat je een 2,9 mm ring wilt hebben daarvoor en deze word afgegeven ( zal niet gebeuren hoor) dan is de 2.9 mm ring voor jouw barmsijzen en alleen in dat specifieke kweekseizoen/jaar de juiste ring.

weet wel als men "zomaar" te groot ringt dat dit gevolgen kan hebben voor de bezitter van die vogel,de kweker van die vogel en de hobbysport in zijn algemeenheid.

ik hoor alweer de lezers van dit bericht denken: pfffffffffffttt zal allemaal wel loslopen zeker? tja dat doet het zeker maar het "losloopt"wel hard de voor ons verkeerde kant op nu op dit moment.
maar ach ,we zullen het wel zien toch allemaal?
gemakzucht en onwetenheid , daar is waar de hobby aan kapot gaat.

zo ,dat was het weer in deze topic.

naruch
19-04-12, 08:26
nee hoor WK, ik geniet weer volop van je antwoorden, ze zijn volledig en juist, :)

Lucky
19-04-12, 21:40
Ja WK, voor de wet is 0.1 wel een verschil daar heb je volkomen gelijk in.
Bij sommige soorten is 0.1 ook voldoende om niet meer passend te zijn
Als de wet 2,5 voorschrijft mag 2,6 niet.
Echter in de vraagstelling gaat het specifiek om de sijs en daar zou het kwa grote geen groot verschil maken. Welke van de twee genoemde maten je besteld 2,4 of 2,5. Denk persoonlijk zelfs dat 2,5 aan de grote kant is.
Maar mijn mening is voor de wet niet van belang. 2.5 en kleiner* mag wel bij de sijs in NL echter 2.6 niet . Zo is het en niet anders

* mits vermeld op bestelform.
ps. blij je weer in oude doen te zien WK

winterkoning
20-04-12, 15:35
ps. blij je weer in oude doen te zien WKhahaha de oude? nee hoor
maargoed

Ja WK, voor de wet is 0.1 wel een verschil daar heb je volkomen gelijk in.
Bij sommige soorten is 0.1 ook voldoende om niet meer passend te zijn
Als de wet 2,5 voorschrijft mag 2,6 niet.
Echter in de vraagstelling gaat het specifiek om de sijs en daar zou het kwa grote geen groot verschil maken. Welke van de twee genoemde maten je besteld 2,4 of 2,5. Denk persoonlijk zelfs dat 2,5 aan de grote kant is.
Maar mijn mening is voor de wet niet van belang. 2.5 en kleiner* mag wel bij de sijs in NL echter 2.6 niet . Zo is het en niet anders * mits vermeld op bestelform.Uiteraard lucky, jij weet dit , ik weet dit en vele andere ook (dat er ook eventueel kleiner geringd mag worden en ook daadwerkelijk kan worden bij de euro sijs , dit dan alleen volgens bepaalde handelingen) maar sommige dus ook niet.

ik hou in deze kwestie in het "oog"dat vraagsteller over zowel sijs als kl putter een "beginnersvraag"heeft (helemaal niet erg,ik ben blij toe) en juist die beginnersvraag moet men zo eenvoudig als mogelijk gaan beantwoorden want hoewel dit een hypothese/aanname van mijn kant is verwacht ik dan zelf i.i.g. dat de vraagsteller een beginner is op dit e.c.vogelgebied( een "specialist"weet de ringmaat of weet waar deze te vinden en weet hoe te handelen en gaat zeker niet deze vraag stellen hier op het forum,toch? of is dit een rare gedachte aanname van mij? ) , een beginner ga je in mijn optiek niet gelijk vertellen dat je kleiner moet gaan ringen dan aangegeven op de diverse officiele ringlijsten van bonden en speciaalclubs. ( en men zeker niet moet gaan vertellen dan een maatje groter ook wel kan :help ).

en een beginner die dan de in jouw ogen wat grote 2.5 mm ring ( voor euro sijs) aanvraagd heeft daar alleen maar baat bij als deze moet gaan ringen ;) ( kan tie mooie een dagje later ringen of het zichzelf wat gemakkelijker maken als tie gaat ringen en hoeft deze de nestjongen niet een pootletsel te helpen ;) in zijn "onkunde" )
niet iedereen kan even goed ringen, ik heb zelf dan meer vogels al geringd dan ik kan onthouden in mijn leven maar in vergelijking bij mijn vader ben ik maar een prutser hoor op dat gebied.
jij weet dat ook ik als het maar even kan kleiner ring puur uit weer andere overwegingen dan die hier aan de orde zijn.

maargoed en met ander woorden zeg ik : gewoon eigenlijk verwijzen naar bonden of speciaalclubs en klaar, juiste maat aanvragen en met die ringmaat ringen en op de juiste manier ringen simpeler kan het eigenlijk niet. ( is /staat vooral een "beginner" maar ook zeker de wat gevorderde kweker altijd in zijn recht en komt deze nooit voor "problemen"te staan bij verkoop,show, a.i.d.controle etc etc etc ).

ik was alleen weer "telleurgesteld" in mensen die allerlij adviezen geven en antwoorden op die adviezen ( wellicht allemaal goed bedoeld hoor) geven die kant nog wal slaan en zelfs in strijd zijn met de wet.
tja ............................moest ik toch op reageren,ik heb toendertijd me niet voor niks uit de naad gewerkt met meehelpen van andere om het tot stand laten komen van de ringmatenlijst ;) .

jij weet dit,ik weet dit................................

mvg

Jsonck
23-04-12, 07:39
Het is idd een beginnersvraag. Als kind kweekte ik kanaries en ben dit sezoen terug begonnen met vogels. Ik heb een selectie gemaakt met wat ik wil gaan kweken. Ik heb 2 koppels sijzen, 1 koppel putters en 1 koppel kanaries.
Ik lees hier al een tijdje mee op het forum en zie het belang van de juistheid van de ringen meer dan in. Er zijn bij EC vogels nu eenmaal wetten en regels om dit te mogen kweken en ik wil mij daar aan houden.
Daarom dus mijn vraag. Voor de putters was het duidelijk welke maat, maar voor de sijzen zit er verschil op tussen landen, jaren en zelfs tussen clubs. Daarom dat het niet duidelijk werd. Ondertussen weet ik wat te doen want er is 1 koppel sijzen dat al op eitjes zit.
Als beginner heb je veel te leren. Zo een forum als dit helpt zeker en vast.
Sijzen en kanaries zijn dankbare vogeltjes om te kweken tot hier toe.
Putters zal iets anders zijn, dat heb ik al door. pfff...

girlits
23-04-12, 09:11
Als jij je aan de recente regels van jou land houdt en de regels van je club is er toch geen probleem met de ringmaat.Moet alleen oppassen bij aanschaf.

mvg eddie